Здравните власти: Ваксините срещу COVID-19 не могат да предизвикат стерилитет 16-09-2021 11:12:12

Ваксините срещу COVID-19 не могат да предизвикат стерилитет. Факт е обаче, че бременните жени са в по-висок риск от тежко протичане на респираторни заболявания, в това число и на коронавирусната инфекция, информират от Министерство на здравеопазването.

Във Великобритания е проведено изследване върху 3371 неваксинирани бременни жени, приети в болница със симптоматичен COVID-19. Резултатите показват, че 24 процента от приетите в болница по време на първата вълна имат умерено или тежко заболяване в сравнение с 36 на сто от тези, заразени с Алфа варианта и 45 процента при Делта варианта.

В публикувана от 20 август тази година информация Кралският колеж по акушерство и гинекология в Обединеното кралство препоръчва прилагане на ваксина срещу SARS-CoV-2 по време на бременност. Центърът за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) препоръчва ваксиниране на хора на и над 12 години, включително бременни и кърмещи жени, на жени, които се опитват да забременеят, и такива, на които им предстои.

Проучване, проведено в Университета в Маями, САЩ, чиито резултати бяха публикувани в JAMA на 14 юни, оценява параметрите на сперматозоидите при здрави мъже на възраст от 18 до 50 години преди и след поставянето на РНК ваксина, като неблагоприятно влияние върху тях не е намерено.