Специалисти кардиолози консултираха безплатно граждани в Денят на сърцето 29-09-2021 13:24:01

Специалисти кардиолози консултираха безплатно граждани в рамките на инициативата Ден на отворените врати в Световния ден на сърцето в Специализирана болница за активно лечение по кардиология и Кардиологичен Медицински Център във Велико Търново. Идеята на този ден е да се привлече вниманието на хората към сърдечно-съдовите заболявания, превенцията и профилактиката, които могат да бъдат животоспасяващи.

За поредна година специалисти кардиолози прегледаха и консултираха десетки граждани безплатно.

 

Ангел Мъглов

Реших, защото съм на голяма възраст – 83 години, от село Самоводене съм, да се прегледам. За моята възраст нямам оплаквания, но все пак един профилактичен преглед е добър, за да мога да видя какво ми е състоянието. ”

 

Тодор

Когато има медицинско преглежда и казва, че имаш проблеми или нямаш проблеми, е добре. Когато човек е болен и не се преглежда ще става зле, от сърцето се получават и тромби и инсулти.”

 

д-р Йорданка Томова, управител на Специализирана болница по кардиология

Най-интересното, което не ми се е случвало никога досега всеки втори, който преглеждам свързва началото на оплакванията си след преживян Ковид. И си говорим отново на дълго и на широко за дългия Ковид, за това че месеци наред могат да се чувстват отпаднали.“

 

Смъртността от сърдечно-съдови заболявания за Европа е 18 милиона годишно или 33%, в България като причина за смърт от сърдечно-съдови заболявания е около 60 процента.

 

д-р Йорданка Томова, управител на Специализирана болница по кардиология

Причините за тези заболявания в повече от 80% са коригируеми. Това е наднорменото тегло, това е артериалната хипертония, която не е установена, не е лекувана, начина на хранене, това е стресът, обездвижването. Всичко това са фактори, които ние можем да променим.”

 

Оказва се, че не малко хора, страдащи от заболявания на сърцето, често пропускали регулярните посещения при специалист, заради притеснения с пандемията.

 

д-р Йорданка Томова, управител на Специализирана болница по кардиология

Обичайно по-възрастните пациенти, водят ги техни близки. Това е всеобща тенденция, ние говорим и с колеги от други градове, хората покрай този Ковид забравиха, че имат и сърца, кръвна, други оплаквания, които също трябва периодично да наблюдават, да контролират.”

 

Поне един път в годината трябва да се провеждат профилактични прегледи, категорични са специалистите.