АКФ: МЗ е закупила и раздала дефектни защитни маски и лекарствени средства на лекарите 24-09-2021 10:03:08

Антикорупционният фонд е изпратил официален сигнал до Европейската прокуратура, че българското Министерство на здравеопазването е закупило дефектни китайски защитни маски и лекарствени средства, които после е раздало на българските лекари за борба с COVID-19 през миналата година.

От официалното съобщение на АКФ става ясно, че подобен сигнал е подаден до българската прокуратура още през 2020 г.

Тогава преписката по случая е била спряна.

АКФ подава още един сигнал през 2021 г., но до момента липсват конкретни действия.

От фонда посочват, че случаят е към компетентността на Европрокуратурата, тъй като платените по проблемните договори суми са под шапката на европейско финансиране.

За първи път институциите са сезирани за проблемите с китайските маски и лекарствени средства още през септември 2020 г., когато АКФ прави мащабно разследване.

Тогава става ясно, че бившият здравен министър Кирил Ананиев е раздал маски RYZUR на стойност 1,6 млн. евро на медици и здравни работници на първа линия.

Той се обосновал с това, че артикулите са минали тест за надеждност.

От АКФ посочват, че тестът е бил извършен в лаборатория, която няма съответното разрешение да прави такива тестове.

Тествана е само една, единствена маска, която дори не е била от същия вид като внесените по договора с Китай.

След подаването на сигнала към ВАП прокуратурата прекратява преписката, без да разгледа документацията, предоадена от АКФ.

Аргументацията им е, че Кирил Ананиев е заявил, че всички проверки на маските за извършени.

Вторият сигнал е за закупуването на два лекарствени продукта – „Хидроксихлорокин сулфат“ таблетки от 100 мг и таблетки „Азитромицин“ от 250 мг.

От АКФ посочват, че медикаментите на обща стойност над 629 000 щатски долара са закупени без договори, без придружаваща лекарствена документация и без възможност за идентифициране на производителите.

Последващото им разпределение към болничните звена в страната също противоречи на закона.

По този сигнал, който е подаден в началото на юли 2021 г., Софийската градска прокуратура не се е сезирала.

„Казусът е от особена важност – става дума за това дали българските власти са направили всичко необходимо да защитят здравето на българските граждани и медици на първа линия. Имаме причини да се съмняваме, че това е така и се надяваме на решение на Европейската прокуратура, което да помогне такива нарушения да не се допускат в бъдеще“, посочват от АКФ.