„Жива библиотека“ помага на хора да преодолеят страховете си 05-11-2021 15:40:01

"Жива библиотека" отвори във Велико Търново. Това са хора, които влизат в ролята на книги и разказват своите истории, за да помогнат и на други като тях. Зад инициативата стои екип от психотерапевти и психолози. Първото издание се проведе през септември и предизвика голям интерес. Въпреки че идеята на организаторите е инициативата да се провежда на живо, пандемията променя формата и следващата среща ще е онлайн.

„Жива библиотека“ е място, където всеки може да заеме книга. Това е библиотека от хора, всеки от които има корица, заглавие и история, която е готов да сподели със своите „читатели“. Времето за четене е 20 минути.

 

Виржини Стефанова, психолог:

Хора, с техните истории, абсолютно истински и реални, доброволци дошли да споделят своя опит по наша покана или по тяхно желание, по теми, които смятаме, че са важни, интересни, полезни и носят смисъл. Те предлагат възможност на читателите да преодоляват техните лични предизвикателства. По този нчин създанваме едно пространство на взаимопомощ, обмен.”

 

Живите книги показват и доказват, че изпитанията могат да се превърнат в сила и вдъхновение, не само за тях, но и за други.

 

Люба Цанова, терапевт:

Виждаме много смисъл и полза в това. Част от терапията, която водя е групова терапия и знам за силата на споделеността.”

 

Тази вечер предстои второто събитие на „Живи библиотеки“, а заглавията, които са подбрали организаторите са свързани със зависимостите, хранителни разстройства, токсичните връзки, партньорските взаимоотношения и дори творчество.

 

Люба Цанова, терапевт:

Докато има желание за четене, докато има желание за общуване, ще го правим.”

 

На този етап идеята на организаторите е да провеждат „Живите библиотеки“ поне веднъж месечно.