„Зелен проект“ за употребявани книги 20-07-2021 14:23:35

Разделно събиране на употребявани книги чрез предоставянето им в търговски обекти и предаване за повторна употреба или рециклиране - това е основната цел на проекта "Зелено знание", реализиран от сдружение "Зелена България ръка за ръка", който започна във В.Търново.По този начин околната среда ще се предпази от замърсяване чрез битови отпадъци и ще се съхранят ценни издания, предадени от дарители.

10 тона книги втора употреба се надяват да съберат организаторите на проекта, който стартира преди около месец и вече навлиза в активната си фаза.По него се предвижда 50 хиляди книги по-малко да бъдат изхвърлени на сметищата и в околната среда.

Част от тях, които са окончателно повредени, ще бъдат предадени за рециклиране, а запазените ще бъдат дарени на библиотеки и други институции.Така ще достигнат до хора, които искат да четат.

Освен В. Търново, проектът обхваща още шест града, а две книжарници и една библиотека в старата столица вече са партньори на организаторите.По наблюдение на книжарите в старата столица, в търговските обекти се носят книги на автори от световната и българска класиа, речници, детски книжки, учебници за висше образование. За една седмица са събрани вече над 500 книги. Литературата ще се събира до края на август.Една от целите на проекта „зелено знание“ е и съхраняване на познанието, заложено в нигите.