Започна ваксинацията на деца срещу COVID-19 във Велико Търново 21-12-2021 16:16:21

Започна ваксинацията на деца на възраст между 5 и 11 години срещу COVID-19 във Велико Търново. Имунизациите се правят в Областната болница "Д-р Стефан Черкезов". Ваксинацията се извършва със съгласието и в присъствието на родител или настойник.
Още в първия ден над 10 деца бяха записани за васнина. Сред тях е и третокласникът Виктор, който беше придружен от неговата майка.

 

д-р Мария Декова, родител:

Аз съм епидемиолог и съм убедена, че и децата трябва да се имунизират. Детето не знам дали е убенено, но аз съм убедена. “

 

Поставянето на ваксината става след обстоен преглед от педиатър. След като се установи, че детето е здраво и има желание за ваксина, се поставя от медицинския екип.

 

д-р Дарина Игнатова, педиатър в Детско отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черккезов“:

Първо ги преглеждаме дали са здрави, ако са, тогава поставяме. Ако са алергични трябва подготовка, противоепидемичен препарат, наблюдение от педиатър. Това са нашите изисквания.”

 

В 1 флакон детска ваксина на Пфайзер се съдържат 10 дози. След поставянето на ваксината са възможни леки симптоми, които не са повод за притеснение, обясняват специалистите.

 

д-р Дарина Игнатова, педиатър в Детско отделение на МОБАЛ „Стефан Черккезов“:

Както при всички ваксини, така и при тази има такива – локална болка, оток на мястото на убождане, зачервяване. Евентуално може и втрисане. Това са както при всички ваксини.“

 

Кабинетът ще е отворен и на 29 декември от 14.00 до 15.00 часа. След това ще бъдат обявени и нови дати, отново с предварително записване.