Всички ученици в областта се върнаха в клас преди празниците и ваканцията 20-12-2021 16:21:33

Всички ученици в областта се върнаха в клас дни преди Коледа и голямата зимна ваканция. Причината е, че средната 14-дневна заболяемост от COVID-19 в региона падна под 250 на 100 хил. души население. Какви са настроенията в края на календарната година в едно от търновските училища, вижте.

Във Великотърновското ОУ „Петко Рачев Славейков“ още миналата седмица учениците се върнаха в класните стаи. От всички 376 деца около 350 са посещавали приствените занятия, въпреки тестването. Но има малък процент от децата, които предпочитат обучението вкъщи.

Данка Борисова, директор на ОУ „Петко Рачев Славейков“:

Има такъв процент, които се притесняват. За тях не сме преставали да работим от разстояние и в момента.”

От ръководството информираха, че отпада и задължителното тестване на децата, което се извършваше два пъти в седмицата с т.нар. щадящи тестове за коронавирус.

Данка Борисова, директор на ОУ „Петко Рачев Славейков“:

Наближават хубави празници, желанието им да бъдат заедно в училище, да празнуват, надделява над всичките тези неприятни процедури, затова се завърнаха в училище.”

Освен от връщането им отново в клас, настроението на учениците е продиктувано и предстаящите празници. Вече втора седмица в училището има дни, в които вниманието се насочва към българските празници и традиции, както днес – Игнажден.

Данка Борисова, директор на ОУ „Петко Рачев Славейков“:

Нашето училище е с амбицията от няколко години да възраждаме всички големи празници.

Днес е Игнажден. Някои от класовете ще си възродят този празник. Зецата са се подготвили предвалително с всички ястия, приготвени вкъщи. Ще се наричат за здраве, за късмет.

Тази седмица - от 23-ти учениците излизат във ваканция, а на 3-ти януари се завръщат в клас.