Велико Търново чества 836 годишни от въстанието на Петър и Асен 26-10-2021 14:00:25

 

С литийно шествие във Велико Търново бяха отбелязани 836 години от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Въпреки пандемията и тази година традицията беше отбелязана. Програмата започна сутринта със Света литургия по случай Димитровден в църквата "Успение Богородично". А малко по-късно оттам до църквата-музей "Св. Димитър Солунски" премина литийно шествие.

В празничния ден в двора на храма се бяха събрали именници, представители на строителния бранш и на различни институции. Благодарствен молебен, отслужи свещеноиконом Славчо Иванов.

 

Ина Минчева- Кържилова, председател на Областното представителство на Камарата на строителите в България

Уважаеми колеги, строители, аритекти, инженери, работници от бранша строителство - от сърце пожелавам на вас и вашите семейства много здраве, вяра, оптимизъм и вдъхновение. Бог да благослови умовете и ръцете, които съграждат и пренасят строителния занаят през вековете.“

 

Десетки граждани на страта столица посетиха църквата "Св. Димитър", за да спазят традицията и да си пожелаят здраве.

 

Здраве, най-вече. В тези условия здравето е най-важно.”

 

Донка Христова:

Не сме именици, нямаме именик. Уважавам традицията. Това е място, от където е започнало въстанието на Асен и Петър и оттук се слага началото на Втората българска държава. Освен това е празник на строителя, което ме прави съпричастна към всички хора тук.”

 

Олга:

Винаги го почитам този ден. Всяка година съм тук.”

 

Росица:

Пожелавам си всички да сме живи и здрави, и млади и стари.“

 

В двора на храма беше осветен и раздаден курбан за здраве.Тази вечер безплатна прожекция на Аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" ще зарадва великотърновци и гости на града.