В четири от десет общини от област Велико Търново учениците ще се обучават на ротационен принцип 25-10-2021 15:15:08

В четири от десет общини от област Велико Търново учениците ще се обучават на ротационен принцип. Това са всички училища на територията на Община Велико Търново, Община Горна Оряховица, Община Златарица и Община Лясковец. Заболеваемостта в тези общини миналата седмица надхвърли 500 болни на 100 хиляди население. В почивните дни границата беше премината и в Община Стражица. Затова и там също ще преминат на ротационен принцип.

От днес влиза в сила ротационния принцип на обучение за четири от десетте общини на територията на Велико Търново, или това са 58 от общо от 83 училища.

инж. Розалия Личева, началник РУО

Предложенията за училищата, които ние събрахме от директорите за ротация,са по класове, паралелки. 50% от паралелките да бъдат присъствено в седмицата от днес до 29-ти и следващата седмица останалите паралелки да бъдат от втори до 5-ти ноември.”

През почивните дни заболеваемостта в Община Лясковец надхвърли 800 на 100 хиляди души население, заради което според заповедта на здравния министър, се преустановяват на 100% присъствените учебни занятия.

инж. Розалия Личева, началник РУО

Притеснителни са нивата на заболеваемост и на територията на община Велико Търново, които се засилват, както и в другите общини. Искам да използвам възможността да предупредя всички директори на общини също да следят тази заболеваемост, защото това е официална статистика и съгласно цитираните две заповеди

Те трябва да подготвят като директори на училища информация, да създадат организация за родителите на всички свои ученици. В момента, в който нивата на заболеваемост преминат над 750 да не се чудят и да чакат, а да създават организация за преминаване 100% неприсъствено на учебния процес.”

Тази организация ще бъде в сила до промяна на нивата на заболеваемост.