Търновци ще наблюдават метеорния поток Персеиди тази вечер 12-08-2021 14:08:00

Търновци ще наблюдават пикът на метеорния поток Персеиди, който е тази вечер. Организатор на срещата под звездите е астрофизикът Димитър Иванов и основател на фейсбук групата Астрономия и Астрофизика – Велико Търново. Тя е създадена преди повече от година и набира все повече последователи. Към момента членовете й са над 700.

Максимумът на метеорния поток Персеиди се очаква да настъпи в нощта на 12 срещу 13 август в часовете около полунощ.

Димитър Иванов

Името идва от мястото, откъдето всъщност се виждат тези метеори – съзвездието Персе й. Разбира се тези останки на кометата Суифт-Тътъл, които наблюдаваме всяка година по едно и също време са всяка година все по-малко, тъй като това е начина, по който се засичат тази орбита, по която е била кометата и Земята.”

За четвърта година местни любители на астрономията организирано наблюдават явлението. За целта избират платото на Картала, където гледката е най-подходяща.

Събираме се точно тук – парк „Картала“. Винаги около 22-22:30, след което ходим около 15-20 минути пеш до платото на „Картала“. Там е перфектно за наблюдение на това събитие, тъй като самия Радиант, мястото от което виждаме тези метеори е посоката североизток и е доста трудно от Търново като град да се намери точно такова място, което да ни върши работа.”

Условията за наблюдение на небесното шоу и тази година се оказват изключително добри. Димитър препоръчва на хората, които ще дойдат да наблюдават явлението, да бъдат с дълги ръкави.

Аз съм написал и в моята група – задължително дълги ръкави, долнище – дълго разбира се. Там е малко по-открито, подухва вятър, по-хладно е, затова късите ръкави не са добра идея. Разбира се никаква друга екипировка освен, нещо буквално за сядане, нищо друго не е нужно.”

Мястото, от което ще тръгне групата тази вечер е до игрището в парк „Картала“ - в 22.00 ч.