Стартираха неделни базари в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми 10-08-2021 13:34:29

Стартираха неделни базари в подкрепа на двойки с репродуктивни затруднения. Инициативата е на фондация „Искам бебе”. Традиционното събитие стартира на 8 август и ще се провежда всяка неделя през през месеца в парк „Дружба” от 09:30 до 14:00 ч.

На базара се предлагат детски играчки, книжки, обувки и дрешки, предоставени на фондацията от десетки дарители.

Неделните базари се провеждат за четвърти път. И с всяка изминала година броят на дарителите е по-голям.

Вероника Михайлова, регионален координатор на фондация „Искам бебе”

В началото тръгнахме плахо, но вече хората сами ни търсят. Смея да се похваля, че още преди да оповестим, много хора се свързаха с нас и питаха тази година ще излизате ли с нас в парка. Това означава за нас много. Хората знаят за проблема и искат да подкрепят.”

Около 200 са подпомогнатите семейства в областта от началото на програмата за асистирана репродукция. 66 са родените бебета, включително и двойки близнаци.

Според последните проучвания 145 000 двойки у нас открито заявяват, че имат репродуктивни проблеми. През последната година фондацията стартира и издаването на специализирано списание.

Списанието разказва за пътя на двойки, които са преминали по този път, за да стигнат до рожбите си. Има много срещи с различни репродуктивни специалисти, има срещи с хора, които помагат като доброволци на каузата. Има много информация дори и кулинарна – на тема здравословно хранене.”

Списанието се разпространява безплатно и може да се намери чрез координаторите на фондацията.