Скулптори възстановяват стари емблематични пластики на Ксилифор 11-06-2021 10:26:14

Скулптори възстановяват стари емблематични пластики на Ксилифор. Инициативата е част от поредното издание на скулптурна колония. Участие и този път вземат студенти и докторанти от специалност „Скулптура“ във Великотърновският университет. Съорганизатор на инициативата е Туристическо дружество „Трапезица 1902“ с подкрепата на Община Велико Търново. 


Десетото юбилейно издание събира участници от всичките години досега. Целта този път е възстановяване на стари пластики, емблематични за комплекса, върху които времето е оставило следи.


проф. Стефан Лютаков, ръководител на катедра „Скулптура“ към ВТУ

Това което правим сега е "Златната ябълка", тя издържа 10 години. Би могла да издържи и още, но тъй като е сравнително функционална пластика, се ползва от деца като катерушка, като място за игра, фотографиране. Бяхме длъжни да я възстановим отново.”


Концепцията на "Златната ябълка"е същата, пластиката обаче ще бъде променена. 


Сергей Печинов

Използваме дърво, което е най-устойчиво за този тип работа на външни условия, тип черница, салкъм. Изпитали сме го вече. Тук сме пробвали с дъб и с други, но неиздържат толкова много. Сега идеята беше да използваме този тип дърво, защото е най-устойчив.”


Освен „Златната ябълка“ скулпторите ще вдъхнат нови живот и на част от елементите на „Добрият змей“. 


Иван Николов

Хубавото е, че има възможност да работим заедно в екип. В днешно време това е безценно, хората да се усъвършенстват спрямо обмен на идеи и опит.”


Според проф. Лютаков проектът е изключително полезен за израстване на младите скулптори.


проф. Стефан Лютаков, ръководител на катедра „Скулптура“ към ВТУ

Това се равнява не на семестър, а на години. Тук успяват да работят в реална ситуация, в истинска среда, с истинско пространство, пред истинска публика, която дава реални оценки. Така те успяват да извадят всичко от себе си и да си направят равносметка как да продължат обучението си.”

Скулптурната колония ще бъде готова до 19 юни, а до тогава всеки, който има желание може да посети парк Ксилифор и да види процеса на работа на експонатите.

 

Още новини

Умиращи професии
60 години вече Михаил Йорданов от Велико Търново упражнява занаята на ковач в малката си работилница.Професията на ковача вече е изч...
Прочети още
Учение на НВУ – В. Търново
Днес се проведе заключителната част на годишното военно-техническо учение на курсантите от националния военен университет във В. Търново....
Прочети още