Скок и в цените на автомобилните гуми и услуги 04-11-2021 13:58:29

Скок в цените на новите автомобилни гуми този сезон, отчитат в сервизите. Причината е в скъпия ток за бизнеса и повишените цени на консумативите. Въпреки това сервиите са пълни с автомобили, които чакат за смяна на летните гуми със зимни.

С около 10 лева на гума е увеличението на цените този сезон. Услугата за смяната им също е повишена. Цените на тока са драстично по-високи от лятото досега, обясняват монтьори.

Десислава Неделчева, монтьор на гуми:

Консумативите ни са повишени, повишени са цените на електроенергията и ние няма как да не си повишим и нашите цени, защото предпочитам да работя с качествени материали. Тока няма как да го избегна, защото е необходим непрекъснато в нашата работа. Така че това доведе и при нас до повишяаване на цените.”

Въпреки ръста в цените в сервизите наблюдават, че повечето хора предпочитат да са сигурни на пътя и залагат на новите гуми. 10 дни преди крайния срок за смяна сервизите са пълни.

Десислава Неделчева, монтьор на гуми:

Клиентите разбират повишаването на цените, защото виждат, че се повишават всички неща, като горива, електроенергия, материали, стоките по магазините и разбират, че няма как да бъдем на старите цени.”

Независимо, че смяната на гуми започна в началото на октомври и остават само 10 дни до крайния срок, работата на монтьорите не спира. В сервиза Десислава прекарва поне 12 часа дневно.

Десислава Неделчева, монтьор на гуми:

Увеличават се хората, които сменят по навреме гумите си. Винаги има изненадани, винаги има такива, на които им е топло. Реално не е топло, защото след няколко часа като се скрие слънцето и става внезапно много студено и летните гуми спират да държат. Ако се наложи да се спре рязко, ще има дълъг спирачен път и ще се случват неща, които не са приятни.”

Според закона, в периода от 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да са със зимни гуми или с такива с минимална дълбочина на протектора 4 мм.