Семейство от Плаково се нуждае от финансова подкрепа след като пожар изпепели къщата им 08-11-2021 15:11:51

 

Семейство пенсионери от великотърновското село Плаково се нуждае от финансова подкрепа след като пожар изпепели къщата им. Инцидентът е станал в събота вечер. Огънят е унищожил цялата им покъщнинина. Затова близки и съселяни подеха кампания в тяхна подкрепа.

Повече от 40 години Пенка и Иван живеят в тази къща. До преди два дни, когато пожар я изгаря до основи.

Пенка Тодорова:

Вечерта, понеже ме повикват на работа от време на време, защото с 300 лева не се живее, минимална пенсия. Той е с 380, без тези допълнителните на Коледа и по 100-тина лева на месец изкарвам допълнително. В 18 часа запалих печка на твърдо гориво и в 20 часа моят съпруг ми се обади и каза, че къщата гори.”

Изгаря цялата покъщнина, семейството остава и без лични документи. С помощта на съседи и добри хора успяват да спасят единствено животните.

Пенка Тодорова:

Изведохме с комшиите животните – овце и куче. Пожарните дойдоха, започнаха да гасят. Всичко – покъщнина, документи. Абсолютно всичко замина. Това на нас остана само.”

В момента добър съсед им предоставя дом за зимните месеци, но ще имат нужда от такъв за след това.

Пенка Тодорова:

Дано да се намерят средства да се разчисти и да се направи едно малко помещение за двама пенсионери, друго неискаме.“

Роднини и съселяни веднага започват кампания за събиране на средства и дрехи.

Денка Цонева, сестра на Пенка:

Най-вече им дадоха подслон, добри хора. Днес ще се настанят. Нямат такава нужда от мебели, дрехи доста им се предоставиха, обувки. Най-вече ще имат нужгда от парична помощ за разчистване и строителство, докато съградят дом.“

Надя и семeйството е от тези добри хора, които подават ръка на Пенка и Иван. Разбрала е за тях от призива в социалните мрежи.

Надя Нейкова:

Не ги познаваме и във фейсбук прочетохме и решихме с моето семейство.

Просто носим пералня и чаршафи, одеяла и дрехи за госпожата. Дори съпруга ми отиде да потита, защото не знаме къде се намира къщата, да помогнем с каквото можем.”

Марина, жител на село Плаково:

Аз съм на 80 години с минимална пенсия и от нямането си, както се казва, 5 лева ще сложим,“

Засега банкова сметка не може да бъде предоставена, тъй като първо трябва да бъдат възстановени личните им документи. Сложени са дарителски кутии в двата магазина в селото.