С бронзов медал от Световното първенство по естетическа гимнастика в Хелзинки се върнаха великотърновски гимнастички 24-11-2021 16:07:26

 

Великотърновски състезателки станаха бронзови медалистки с националния отбор на България за жени на Световното първенство по естетическа гимнастика в Хелзинки. Шесто от общо 11 места пък взема детският отбор на “Етър Елит” категория от 8 до 10 години. Треньори на талантливите гимнастички са Савина Ганчева, Ива Георгиева и Антоанета Ганчева.

Надпреварата на Световното първенство по естетическа гимнастика в Хелзинки е била изключително оспорвана. Участвали са 51 отбора от 15 държави. За малките гимнастички състезанието е първо голямо участие.

Ива Георгиева, треньор:

Първо излизане на доста по-голям килим и всичко беше ново за тях – и пътуването и залата, и състезанието.

При малките, въпреки че нямахме съдия, завършиха на шесто място от 11 отбора. Първият ден допуснаха грешки, но втория успяха да се съберат и да ги изчистят. При големите – състезаваха се първия ден. След това от трите отбора от България, на следващия ден продължават само два отбора от страна. Нашия отбор игра само първия ден.”

Зад успеха на Световното първенство по естетическа гимнастика в Хелзинки стоят много труд и компромиси, разказват великотърновските състезателки.

Йоана Дончева:

Доволни сме от това, което постигнахме, но винаги може и повече. Все пак сме на трето място.“

Габриела Трендафилова:

За първи път България печели отбор от световно първенство в естетическата групова гимнастика и сме много щастливи.“

Денислава Начева:

Доста труд, доста компромис, тъй като нашия отбор не беше само от „Етър“, имахме едно момиче от Пловдив, едно от Варна и едно от София. Събиранията ни ставаха малко по-трудно, но все пак успяхме и постигнахме това, което искахме.”

Тази неделя на отбора предстои покриване на спортно-технически нива по художествена гимнастика. А след това турнир „Зимни принцеси“.