С 10 лева надолу са цените на тазгодишните живи коледни дръвчета 07-12-2021 15:10:42

С 10 лева надолу са цените на тазгодишните живи коледни дръвчета. Цените варират между 20 и 100 лева, показа наша проверка. А тя се определя от вида – ела или смърч и размера да дръвчето. Изкуствените, както всяка година, също се предпочитат.

Предлагането на живите коледни дръвчета започна едва преди дни. Но и тази година търсенето е слабо, отчитат търговците, затова и цените са по-ниски.

 

Докато съм жива все за Нова година имаме елха. Обичам живата, защото е истинска и е хубава. Прави настроение за нова година.”

Мария:

По принцип аз живея на село и естествено клонче си откъсвам.

Естественото по си е, аз не отивам дърво да режа. А тук в града си имам изкуствено дръвче, с което карам много години.”

Анка:

Обикновено изкуствена, но сега ми се искаше да е жива.

Исках да ги видя, сикам да е по-малка, по-кичеста. Колко бихте отделили от бюджета си за една жива елхичuа? - Ами, ние като попитахме – започват от 20 лева, значи 20-25, стига да ми хареса.”

Цените тази година на отсечените зелени дръвчета и тези в саксия не се различават особено. До 100 лева пък достига цената на високите елхи - над 2 метра. Най-евтини си остават изкуствените дръвчета, които са на пазара още от средата на миналия месец. Цените им започват от 3 лева, като разнообразието при тях е голямо.

Стайко:

Аз имам от онази година изкуствена и нея ще ползвам. Защото е евтина и нямам в момента пари за друга.“

Във Велико Търново зелените естествени дръвчета ще се предлагат до края на месеца. При купуването е важно да се следи за наличието на пластини, които гарантират, че дървото е законно отсечено.