Ръст на чуждестранните музейни посетители във Велико Търново през юли 09-08-2021 14:28:12

Близо два пъти повече са туристите на Царевец и в останалите обекти и експозиции на Регионалния исторически музей през юли спрямо същия месец на миналата година. Посетителите са близо 30 400, без статистиката да отчита публиката на културните събития.

С 47,3 % са се увеличили чуждестранните гости само за месец. Двойно е нараснал броят на румънците, а европейските туристи са от над 30 държави.

д-р Теменуга Георгиева, РИМ

След румънските ни посетители, най- много са френските гости, следвани от посетители от Русия. Наблюдават се също посетители от Полша, Испания, Германия, Англия.”

Наблюдават се и посетители и от Америка. Туристите от Северна Америка са били 132, а от Азия – 65. От Регионалния исторически музей заявиха, че през август се очаква още по-голям ръст на чуждестранните посетители.

Това което е много радващо през месец август вече е, че за разлика от предходните месеци се наблюдава едно възобновяване на круизните пътувания, през които идват най-много на брой чуждестранни посетители, поне спрямо 2019 година.

Крепостта Царевец остава най-посещаваният туристически обект с над 19 200 туристи само през предния месец.

Това което е интересно е, че в последните месеци, в сравнение с предходната и дори 2019 година, голям ръст посетители отбелязва църквата „Св. 40 мъченици“, тъй като е едно място, което позволява разходка на открито и престой съвсем малко на закрито.”

Традиционно интерес поддържа и Архитектурно-музеен резерват „Трапезица“, както и Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“.