Празнуваме Никулден 06-12-2021 13:29:39

На 6 декември отбелязваме Никулден. Свети Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Той е покровител на моретата, моряците и рибарите. Затова по традиция на трапезата на празника трябва да има риба, най-често шаран. Големи официални прояви и тази година не се състояха заради COVID-19.

Св. Николай е един от най-почитаните светци в България. Неговото житие дава основание в една молитва св. Николай да бъде наречен: защитник на вярата и верните, хранител на гладните, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, пазител на целомъдрието.

Отец Предстоятел Протоиерей Хаджи Богдан Арабаджиев:

Свети Николай е този светец, който е помагал. Известен е един случай, когато пътували с лодка и по пътя избухнала буря, и в един момент на лодката се образувала дупка. Свети Николай бръкнал във водата, извадил един шаран и запушил дупката на лодката и така се спасили всичките.“

По традиция за празничната трапеза днес се приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване. Десетки миряни и именици посетиха храм „Свети Никола“ в Лясковец, за да пожелаят здраве на себе си и близките.

Цветана:

На всички именици преди всичко здраве. Това е най-важното засега.”

Донка Пимпирева:

Имам именик, съпругът ми е Николай, внучка Никол и снаха ми Йоана има рожден ден. Нека са живи и здрави и много любов и щастие да има за всички нас и целия свят.

Традиция е всяка година – пълня шаран с орехи, с лук, пържа риба и си посрещам семейството вкъщи и е голям празник.“

Милко Андреев:

Майка ми беше тук църковен настоятел, дъщеря ми днес има имен ден, зет ми има имен ден и всяка година почитаме празника.

Довечера ще се съберем всички на трапезата, винаги има риба шаран направена. ”

На днешният ден празнуват над 200 хиляди именици.