Повече великотърновци оставят книги в обособените шкафчета на открито 27-10-2021 14:19:09

Повече великотърновци оставят книги в обособените да това шкафчета на открито, отчитат от фондация "Ген. Протогеров". Припомняме, че те са поставени преди две години и половина на четири възлови места в града, с идеята да се обменят книги между четящи и желаещи да четат. Периодично се зареждат с разнообразни заглавия.

За близо три години откакто са поставени шкафовете в центъра на града, от фондацията отчитат все повече хора, които оставят книги.

 

Георги Радев, председател на Фондация "Ген. Протогеров":

Това което се промени в положителен аспект е, че хората приема шкафовете за нещо нормално, за не нещо екстревагантно, както беше досега. Все повече засичаме хора, които идват и оставят редица книги. Това, което за съжаление все още не се е променило, е че голяма част от книгите изчезват много бързо – не в хора, които искат да ги четат, а да придоият някакви други средтва от тях.”

 

Опасенията на фондацията са, че книгите биват продавани или предавани за вторични суровини. Затова апелират великотърновци да бъдат активни и да подават сигнали към тях. Досега е имало няколко вандалски прояви.

 

Георги Радев, председател на Фондация "Ген. Протогеров":

Все повече хора ни пишат, че са видели нещо, което се еслучило в шкафа. Примерно имахме обаждане преди няколко дни, че имаме вандалска проява над единия шкаф - едната вратичка. Хората наблюдават шкафовете, питат кой оставя, кой не оставя, за което сме им изключително благодарни и бихме желали това да продължава.”

 

За да опазят книгите организаторите поставиха надпис и печат на изданията, че са за безплатно ползване и призоваха гражданите, които видят някъде такава книга да се продава, да не я купуват, а да сигнализират на фондацията.

 

Георги Радев, председател на Фондация "Ген. Протогеров":

Основната идея на нашата работа е не да се пазим с пръчка кой ще краде и няма да краде, а да накараме хората да не искат да крадат, тоест да си вярваме един на друг. Може да получиш добро, само ако правиш добро.