Не е нужен зелен сертификат за посещение в Регионалната библиотека 03-11-2021 16:16:43

Не е нужен Зелен сертификат за посещение в Регионалната библиотека "Петко Рачев Славейков" във Велико Търново. Директорът доц. Калина Иванова заяви, че културната институция не попада в заповедта на министъра на здравеопазването. На този етап продължават старите противоепидемични мерки.

Зелен сертификат в библиотеката е необходим при условие, че се организират културни мероприятия, като срещи с автори, конференциии или семинари. При индивидуални посещения не се изисква такъв.

 

доц. Калина Иванова, директор на РБ „Петко Рачев Славейков”:

Съгласно последната заповед на здравния министър такъв сертификат се изисква в големите магазини, молове с квадратура над 300 кв. Метра. Тъй като библиотеката няма такава квадратура, смятаме, а също библиотеките не са визирани в тази заповед, да изискват такива сертификати.”

 

На този етап изискването е читателите да носят маска и да ползват дезинфектанти. Помещенията в библиотеката се дезинфекцират по няколко пъти на ден. Повечето от служителите в библиотеката са преболедували вируса, а останалите са ваксинирани.

 

доц. Калина Иванова, директор на РБ „Петко Рачев Славейков”:

Когато ни бе предоставен такава възможност чрез община Велико Търново и чрез Министерството на културата се възползвахме от тази възможност да бъде ваксининрани.“

 

Въпреки, че в библиотеката не могат да се организират културни мероприятия, потокът от читатели е нормален.

 

доц. Калина Иванова, директор на РБ „Петко Рачев Славейков”:

Читателите продължават да си посещават библиотеката. Разбира се има и отделни притеснения от нашите читатели. Обаждат се да питат по какъв начин да ползват библиотеката, какво се изисква от тях. Някои предварително си върнаха книгите, които бяха взели с притеснението, че няма да могат да ползват повече библиотеката. Разбира се това бе оправергано от наша страна.”

 

От ръководството на библиотеката допълниха, че предстои изпълнение на проекти, с финансовата подкрепа на Министерството на културата, за закупуване на нови книги, нова художествена и научна литература във фондовете на библиотеката, от които читателите могат да се възползват.