Най-новата си стихосбирка представи във Велико Търново поетесата Ренета Бакалова 12-08-2021 11:34:49

Поетесата Ренета Бакалова представи най-новата си стихосбирка „И други езици”във Велико Търново. Събитието бе част от инициативата Близък Прочит на Проект Арт Лято. Ренета Бакалова е отличена с редица награди сред които първа награда в раздел „Поезия" на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев", Втора награда за поезия в Националния конкурс на името на Добромир Тонев, Специална награда в конкурса „Биньо Иванов". През 2009 г. е публикувана нейната първа стихосбирка - „Сънят на цигулките".

Стихосбирката „И други езици” излиза през 2020 година. Велико Търново е третият град след София и Пловдив, в който авторката успява да представи книгата. Текстовете събрани в нея са писани в периода 2015 -2020 година.

Ренета Бакалова

Имах колебания дали искам да издавам книгата. В един момент всичко беше събрано и подредено, но аз казах, че е излишно да я издавам, защото е малко по-строго концептуална и по-специфична, но редакторът каза, че има смисъл. И настоя да я издадем, за което съм му много благодарна.”

Книгата е разделена на четири части – Езици, Мъртви, Живи и Проговаряне. Свързана е с езика и с проблема за историята и паметта – как се повтаря и как се променя историята.

Може би по-скоро привличам хората, които са в сферата на философията и филологията, въпреки че има и някои стихотворения, които са по-любовни или по-чувствени.”

Ренета Бакалова споделя, че на този етап ще остави поезията на заден план, за да се насочи към друга нейна страст - писането на кратки разкази.