Книга за Марко Тотев 21-07-2021 13:01:14

"Познатият и непознат Марко Тотев" е последната книга на Катя Митова - Ганева от В. Търново, специалист по нова история на България и уредник в Регионалния исторически музей във В. Търново. Тя е автор на общо десет книги, от които най-известни са „Великотърновки - от традицията към модерното“, „ „В. Търново – непознато, любопитно и обичано“ , „ История на Великотърновската адвокатура“ в два тома и други. На-новата й книга – публицистична бография на известния търновец Марко Тотев бе представена тази вечер в читалище „Надежда“ в старата столица.

Идеята за написване на книгата съществува още от 2007 година, породена от една изложба, посветена на известния търновец.

13 години работи по темата, целта й е да представи максимален брой - документи, снимки, анекдоти, и това да е основата за изграждане на тази научно-документална монография, която е същевременно публицистична и четивна.Кой е всъщност Марко Тотев? Той е син на известен търновски ханджя, ТотюМарков и е синоним на човек без късмет, неудачник.

Набеждаването му за неудачник идва поради неговата самоирония и от страстта му към хазарта. Марко Тотев е бил депутат в четвъртото велико народно събрание, ерудиран, говорещ четири езика, изключително галантен и виден общественик. Книгата изобилства с богат снмков и документален материал, с анекдоти от Марко Тотев и за него, като някои от материалите се публикуват за първи път. И това я прави уникална.