Граждани и предсатвители на засегнатите бизнеси във Велико Търново излязоха на протест 28-10-2021 15:35:52

Национален протест срещу новите COVID мерки и ограничения се проведе в цяла България. Браншови организации следобед излязоха на протест в десетки градове на страната, включително и във Велико Търново. Причината за недоволството е въвеждането на "зелен сертификат", който според бизнеса е въведен прибързано, без да има условия и организация за спазване на новите правила, включително и пунктове за тестване на клиенти и служители.

Във Велико Търново стотици представители на ресторантьорския бранш и на засегнатите бизнеси от въвеждането на зеления сертификат и високите цени на енергоносителите се събраха пред паметник „Майка България“, за да изразят недоволството си.

Йордан

В заведение работя, барман.

Тук съм, за да остоявам правото и да работя, като нормален човек, за да мога да си плащам сметки, за да мога да живея нормално, да поемам всекидневно разходите, които тази държава непрестанно вдига, като цена на газта, на тока, на горивата. Всеки един от нас иска да работи.”

Те ни принуждават да напуснем работа или да се ваксинираме. Народът е против това.”

Станислав

Ние сме студенти във ВТУ.

Искам да уча там в онази сграда, жълтата, а не да стоя в общежитието.

Ние двамата с него сме художници, няма как да рисуваш от вкъщи.”

Никола

Всичко това е една безумица, която трябва да приключи.

Според протестиращите липсват икономически мерки за подркепа на засегнатите бизнеси. От различни браншове отчитат спад на оборота и посетителите, заради това настояват тестовете за антитела също да се признават за издаване на сертификати.

Емил, собственик на заведение

Може би половината население на България е преминало и нямат право на работа. С този зелен сертификат ни обричат, нямаш право на работа, нямаш право да ходиш никъде. Отнемат ни свободата.

Аз имам заведение със 150 места, а за цяла вечер минават 6 човека.”

Протестиращите преминаха в шествие покрай сградата на електроразпределителното дружество, покрай сградата на РЗИ и стигнаха до кръговото край цирковата площадка, където блокираха движението за час, след което отново се върнаха пред сградата на Общината.