Дебютна изложба откри студентът Росен Нечов 20-12-2021 14:33:16

Първа изложба представя студентът Росен Нечов в Регионалната библиотека „Петко Рачев Славейков“. В експозицията третокурсникът в специалност „Църковни изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба“ към Православен богословски факултет на ВТУ показва икони, орнаментални композиции, рисунки, създадени по време на обучението му.

Над 70 произведения представя в първата си изложба Росен Нечов. Повечето от тях са вдъхновени от работата му това лято в Рилския манастир.

Росен Нечов:

Преди това бях в творческа криза и два месеца нямах никакво желание, нито идеи. Когато отидох там още на четвъртия, петия ден ме връхлетяха и така вече имам над 50-70 творби.”

Третокурсникът прави повечето от нещата в стаята в общежитието си. Като в първата си изложба представя орнаментални композиции, както и свои курсови работи, сред които две икони – на Света Богородица и Христос Пантократор. С една от всички свои творби Росен не би се разделил – иконата на Свети Георги.

Росен Нечов:

Това е единствената икона, която съм направил в Семинарията, тъй като там въведоха, малко преди да завърша, допълнително, ако някой иска, да идва да прави икони. Идваха двама преподаватели един път в седмицата и това стана единственото материално нещо, освен дипломата, което ми остана от петте години в Семинарията.“

Изложбата ще остане на разположение на жителите и гостите на старата столица до 10 януари догодина. А средствата от продадените творби ще подпомогнат обучението му.