828 ученици от областта са одобрени за безплатна почивка по програмата „Отново заедно“ в първи етап 13-08-2021 12:57:45

828 ученици от област Велико Търново са одобрени за безплатна почивка по програмата „Отново заедно“. През първия етап са се включили 36 училища и са формирани 68 групи. За тях са определени 90 учители, които да ръководят групите, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.

Първият етап на кандидатстване на програмата приключи в края на месец юли. Средствата се осигуряват по Националната програма и се предоставят на училището след одобряване. За ученик програмата превежда на училището по 500 лева, в два транша. Първо аванс -70% от общата сума. След завръщане на групата и след отчитане и приемане на работата се превежда и останалата част от сумата.

инж. Розалия Личева, началник на РУО

По Националната програма от нашите училища почти половината имат вече предоставени аванси. Вече мотивираме училищата да се включат и да подават заявления за участие във втората фаза. При мен има информация, че определени деца не са включени, които също са желаели. Искам да уточня, че подбора на децата и учениците става чрез критерии, които училището определя.”

По думите на инж. Личева към днешна дата вече има подадени за втори път формуляри за втори групи от училищата, които вече са провели почивката. По-голямата част от групите от областта са предпочели Черноморието. По-малко са групите избрали планинските курорти.

инж. Розалия Личева, началник на РУО

Може би броя на училищата ще бъед още увеличен, но предимно са се включили по-големи училища. Имаме и много малки училища, които също се включиха в програмата, тъй като за тях е по-изгодно.”

Вторият етап на кандидатстване и одобряване по Програмата е до края на август. А почивките могат да се проведат до 14-ти септември.