114 зрелостници от областта с отлични оценки над 5,50 от ДЗИ през май 11-06-2021 10:32:49

114 зрелостници от областта са с отлични оценки над 5,50 от Държавните зрелостни изпити през май. Миналата година те са били 137. Най-много от зрелостниците с отличен успех са от Природо-математическа гимназия “Васил Друмев” - 44, 33-ма са от Профилирана езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”, 10 от Американския колеж. 


От 1 475 явили се зрелостници на изпит по Български език и литература има 10% отлични оценки и 7% слаби. За втория държавен зрелостен изпит по избор от явили се 1 001 зрелостници отличните оценки са 20%, 7% са слабите. 


инж. Розалия Личева, началник на РУО

Резултатите по втория ДЗИ са съпоставими с миналата година. Имаме устойчиво повишение на средния успех по чужди езици – руски език, немски език, френски език. Имаме повишение на резултата по Математика, Химия и опазване на околната среда, Физика и астрономия. Понижение има в средния успех по История и цивилизация и по руски език.“ 


Тази година има 4 зрелостници, които имат по две отлични оценки на матурите – 6,00. 25 зрелостници са по две слаби оценки, при 32-ма през изминалата година.


Много трудно беше на зрелостниците от 12 клас да се подготвят, тъй като през предходната година те редуваха присъствено с неприсъствено обучение, но в резултат на тяхната подготовка имаме запазване на резултатите и разлики, които са от порядъка на до една десета.”


Масово училищата задържат своя резултат спрямо подготовката на зрелостниците по Български език и лтература. С най-добри резултати са учениците от Американския колеж, следвани от ПМГ “Васил Друмев”, ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров”.

 

Още новини

Умиращи професии
60 години вече Михаил Йорданов от Велико Търново упражнява занаята на ковач в малката си работилница.Професията на ковача вече е изч...
Прочети още
Учение на НВУ – В. Търново
Днес се проведе заключителната част на годишното военно-техническо учение на курсантите от националния военен университет във В. Търново....
Прочети още