10% ръст на сделките и цените на имотите през последното тримесечие във Велико Търново 30-11-2021 15:41:22

10% ръст в броя на сделките на имотите през последното тримесечие във Велико Търново. Освен него има ръст и в покачването на цените, също около 10%, коментира Милена Иванова, която е зам.-председател на регионалната структура на Националното сдружение за недвижими имоти във Велико Търново.

Очакваният 8 процентов ръст на сделките и на цените в областта се оказва много по-голям. Причините са много.

Милена Иванова, управител на агенция за недвижими имоти :

Хората останаха дълго време вкъщи, локдауните ги пренудиха да работят от вкъщи. Много от клиентите прецениха, че домовете им са тесни, неудобни, имат нужда от повече пространство.

Това ги принуди да тръгнат да търсят нов дом. Самият локдаун накара хората да спестят малко пари.

Българинът е свикнал, че най-сигурното нещо е имота. Втория този фактор е страхът да не загубят спестяванията си. Това ориентира много от купувачите да купуват с цел да съхранят парите си.”

От друга причина за ръста е това, че много от българите, работещи в чужбина се завърнаха. Ниските лихви по ипотечните кредити, съответно пък нулевите по депозитите изкараха също оказват влияние.

Милена Иванова, управител на агенция за недвижими имоти :

Много са факторите, които движат пазара да има толкова ръст на сделките. Голямото търсене повишава и цената. Намалят иматите, които ние можем да предложим на своите клиенти. За един имат имаме много повече купувачи, отколкото продавачи.“

През годината новото строителство е най-търсено от младите хора. Но търсене има и при старото строителство.

Милена Иванова, управител на агенция за недвижими имоти :

Просто се търсят стойностни и качествени имоти на прилични цени.

За живеене, повечето клиенти, които ни търсят, са тристайните апартаменти, като квадратурата е средно от 80 до 100 квадрата. Двустайните ни апартаменти, които са с размер 50-70 квадрата, са повече търсени с инвестиционна цел.

Според прогнозите 2022 година ще продължи със същия ръст. Във Велико Търново очакванията са предлагането на недвижими имоти да бъде по-малко от търсенето.