Обвиниха бразилиския президент в "престъпления срещу човечеството" 12-10-2021 08:08:18

Бразилският президент Жаир Болсонаро бе обвинен в "престъпления срещу човечеството" от международен трибунал. Това е свързано с предполагаемата му роля за унищожаването на горите в Амазония. Това е първи случай, който директно свързва изсичането на горите със смъртта на хора.

Австрийските защитници на екологичното правосъдие Allrise подадоха официална жалба в Международния наказателен съд в Хага. Те поискаха съдебни производства срещу Болсонаро и неговата администрация за действия, "пряко свързани с негативните последици от изменението на климата по света". Жалбата обвинява бразилския лидер в провеждането на широко разпространена кампания, водеща до убийството на защитници на околната среда и в застрашаване на световното население чрез емисии, причинени от обезлесяването.

Офисът на Болсонаро не отговори на искане за коментар от АФП. Екипът от експерти изчисли, че емисиите, дължащи се на администрацията на Болсонаро поради масовото обезлесяване, ще доведат до над 180 000 смъртни случая, свързани с топлината в световен мащаб през този век.