Чешкият премиер Андрей Бабиш и неговата партия изненадващо загубиха изборите 10-10-2021 14:53:11

Чешкият премиер Андрей Бабиш и неговата партия АНО изненадващо загубиха изборите с 27,6%, въпреки че според предварителните резултати водеха. Две опозиционни коалиции получиха слабо парламентарно мнозинство, предаде "Индипендънт".

Резултатът ще разтърси Бабиш и президента Милош Земан, който се зарече да даде на своя съюзник първи мандат за създаване на ново правителство за сметка на две политически групи, които заклеймиха поведението на премиера по отношение на пандемията на Covid-19, на поредица от правни скандали и разкрития за офшорни сделки в рамките на Pandora Papers.

Самият Бабиш обаче заяви, че е готов да води преговори за сформирането на ново правителство, ако президентът Милош Земан му възложи тази задача. Той поздрави опозиционното обединение "Заедно" за победата му на изборите. 

Дясноцентристкият съюз Spolu (Заедно), воден от Петър Фиала и съставен от Гражданските демократи, Християндемократите и Топ 09, води пред управляващата партия.

Spolu взе 27,68 % от гласовете, а АНО - 27,24 процента. Чешката пиратска партия взе 15,5 % от гласовете. Заедно двете коалиции биха могли да командват тънко мнозинство от 108 от 200 места в парламента на страната.

Лидерът на Пиратската партия Иван Бартош каза, че преговорите за съставяне на правителство със Spolu ще започнат в събота вечерта.