Мая Манолова: От изявленията на Борисов е ясно, че статуквото се готви за реванш 12-10-2021 07:53:49

"От изявленията на Борисов е ясно, че статуквото се готви за реванш, че се готви за реставрация на старото, на мафията, на корупцията. И в следващия парламент ще има нужда освен от експерти, но и от биткаджии. Нашето присъствие в следващия парламент ще бъде и гаранция, че Борисов, че ГЕРБ и ДПС няма да се върнат във властта", това заяви пред БНТ председателят на коалицията "Изправи се. БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова.

Тя допълни, че хората трябва да знаят, че гласувайки за "Изправи се. БГ! Ние идваме", за "Продължаваме промяната" или за "Демократична България", гласуват за следващо редовно правителство, в което ще участват формациите на протеста, които няма да допуснат връщане на стария режим.

Според нея предстои демонтирането на модела, възстановяването на нормалността, на демокрацията и на почтеността в управлението.

"Социалната част, подкрепата на домакинствата, на бизнеса, всъщност омбудсманската работа, която трябва да свърши следващият парламент, ще бъде поета от "Изправи се. БГ! Ние идваме", каза още Манолова.

По думите ѝ Комисията по ревизията е била единствената парламентарна комисия, която се е заела с проблемите в енергетиката.

"Трябва да е ясно, че малкият и средният бизнес ще получи пряка финансова подкрепа от държавата за увеличената цена на тока. Което означава прогнозната пазарна цена, определена от КЕВР в сила от 1 юли, е 120 лв. на мегаватчас. Разликата до реалната пазарна цена, през септември средната цена беше на нива между 240 и 250 лв., трябва да бъде поета от държавата. Т.е., цялото увеличение на тока до края на отоплителния сезон", обясни Манолова.

Тя коментира и протеста на пътностроителните фирми и техните искания.

"Като омбудсман повече от две години се борих да няма работници, чиито трудови възнаграждения да не са изплатени. Костваше ми много, за да убедя тогава парламента, че трябва да приеме законодателство, така че аз съм на страната на работниците независимо дали съм омбудсман, или политик, или председател на гражданска платформа".

Според нея министър Вилета Комитова трябва да действа, да направи разграничение между фирмите, които са получили десетки, стотици милиони аванси, които разполагат с финансов ресурс, но не си плащат на работниците, или твърдят, че не си плащат на работниците, и тези фирми, които са извършвали дейности, които не са финансово обезпечени.