Срокът за получаване на топъл обяд за нуждаещите се граждани от Община Лясковец се удължава 10-12-2021 14:45:35

На топъл обяд в продължение на още половин година ще имат право 60 лица от Община Лясковец. Потребителите на Обществената трапезария ще продължат да се хранят безплатно до 30 юни 2022 година. Това стана възможно, след решение на служебното правителство. Ползвателите на социалната услуга в Общината са от града и от селата Джулюница и Добри дял и Козаревец.

Община Лясковец е една от 194-те общини, в които се предоставя услугата и които подписват споразумение за удължаване срока на предоставянето на топъл обяд след 10 декември тази година. По този начин обществено значимата и необходима дейност продължава да се реализира без прекъсване, благодарение на което подкрепата за живеещите в лишения хора, ще продължи и в най-тежките зимни месеци.

Ваня Табакова, управител на Домашен социален патронаж – Лясковец:

Ние ги храним от януари 2021, ще ги храним до юни 2022 година. Винаги сме хранили 60 човека, поддържали сме капацитета на трапезарията, защото е имало желаещи и сме се стремили да задоволим нуждите на хората, тоест да обхванем най-уязвимите лица.

Стойността на един топъл обяд остава 2.70 лева. Обядът включва супа, основно ястие, хляб и веднъж седмично се полага десерт.

Ваня Табакова, управител на Домашен социален патронаж – Лясковец:

Ние десерта го осигуряваме във вид на плодове. По празниците сме решили да им приготвим баница, да ги изненадаме. Все пак са доста почвни дни и да осигурим закуски, предвид повечето почивни дни. В крайна сметка все пак е Коледа, да зарадваме хората.“

Потребителите получават храната, приготвена в Домашния социален патронаж, където е и раздавателният пункт за лицата от общинския център.

Амет:

Общо пет месеца сме ползвали. Дават ми един хляб и два буркана ядене. Доволен съм, защото няма кой да ми готви, аз съм сам.”

Втора или трета година ползвам услугите на социалния. Готвят хубаво, вкусно.

Дай Боже да има и занапред.“

В община Лясковец право на топъл обяд имат хората с ниски доходи под линията на бедност, лица с трайни увреждания, хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, както и лица поставени под карантина без близки, които да им окажат подкрепа.