В ПАМЕТ НА КРИСТО: Триумфалната арка в Париж е обвита в сребрист плат (ВИДЕО) 13-09-2021 10:15:46

Триумфалната арка е виждала паради, протести и туристи в изобилие, но никога досега паметникът на войната в Париж не е бил обвит в сребрист и син рециклируем полипропиленов плат, пише Euronews.

Това се случва чрез художествена инсталация, проектирана от художниците Кристо и Жан-Клод. Фасадата от страната на Шанз-Елисейската арка от епохата на Наполеон беше обвита на 12 септември.

Идеята за "L'Arc de Triomphe, Wrapped" се формира през 1961 г., когато Кристо и Жан-Клод живеят в Париж.

Жан-Клод почина през 2009 г. и въпреки смъртта на Кристо през май 2020 г., проектът продължи.

Проектът за 14 милиона евро (16,4 милиона щатски долара) се самофинансира чрез инвестиции в подготвителни проучвания, чертежи, мащабни модели и други произведения на Христо, каза племенникът на Христо Владимир Явашев.

Посетителите на Париж ще могат да видят Триумфалната арка по време на проекта от 18 септември до 3 октомври. Ще могат да се докоснат до плата, а тези, които се изкачват до върха, ще стъпят върху нея, когато стигнат до терасата на покрива, както е предвидено от архитектите.

Роден в България през 1935 г., Христо Владимиров Явашев се запознава с Жан-Клод Денат де Гийебон, родена в Мароко на същия ден като него, в Париж през 1958 г.

Артистите бяха известни със сложни, временни творения, които включваха покриване на известни обществени места с плат, като например Райхстага в Берлин и моста Pont Neuf в Париж и създаване на гигантски специфични за сайта инсталации, като например поредица от 7 503 оранжеви порти в Централния парк на Ню Йорк и 24,5-мили "Running Fence" в Калифорния, както и „Плаващите кейове“ в северноиталианското езеро „Изео“, четвъртото по големина в Италия.