Стари дървета в красиви пластики и картини превръща дърводелецът Станимир Габровски 12-07-2021 14:13:36

Стари дървета в красиви пластики и картини превръща дърводелецът Станимир Габровски. Творбите са част изложбата „Дървото“ - дълго чакана и отлагана три пъти заради ковид пандемията. Творбите се приближават до технологията, наречена интарзия - влагане на различни видове фурнир в изрязани форми.

Идеята да започне работа по картините и пластиките от дърво идва преди 3 години – 40 години след последното участие на Станимир Габровски на изложба.

 

Станимир Габровски

Постепенно. Първо правих само пластики, впоследствие ми хрумна и тази идея за тези картини – стари дъски от разрушени къщи. Защо от дърво – стори ми се много тъжен край, понеже част от дъските ми ги бяха докарали за огрев. Тоест всичко това щеше да изгори. Аз реших да не горя, а да се опитам да го съживя.”

 

И ако в началото материалите сами го намират, впоследствие самия той започва да ги търси. Едни намира в село Мерданя, други в старото военно училище. Използва за материал червена върба, махагон и орех.

 

Станимир Габровски

Всичко е рязане, лепене и съчетаване на цветове. Предпочетох да не използвам много цветове. Освен това тези дъски са естествено боядисани от собствениците. Аз само съм ги използвах като цветове.“

 

Творбите могат да бъдат разгледани в изложбени зали до края на месеца.