Отбелязваме 100 години от смъртта на Иван Вазов 20-09-2021 10:27:07

На 22 септември 2021 г. се навършват 100 години от смъртта на Иван Вазов.

"Националният литературен музей и Народният театър „Иван Вазов” ще почетат своя патрон със специална програма" ,съобщават от Министерството на културата.

Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет, което ще се проведе на 22 септември от 11:00 ч. на гроба на писателя, намиращ се в градинката в близост до църквата „Св. София“.

На помена ще присъстват представители на Националния литературен музей, роднини на Вазов, представители на държавни, научни и културни институции от страната.

 Актьорът Георги Златарев ще изпълни рецитал на Вазови стихотворения.

По случай годишнината от смъртта на поета в къщата музей „Иван Вазов" в София ще бъде подредена изложба с експонати, свързани с кончината му: посмъртната маска, програма на погребението на поета, организирана от Министерството на народното просвещение, списък на Вазовите произведения, поставени в гробницата при полагане на тленните му останки, фотографии, писма, рисунки и др.

През целия ден в къщата музей „Иван Вазов“ ще звучи непреходното Вазово слово, а посетителите ще влизат в къщата безплатно.

На 22 септември ще се състои връчването за втори път на учредената от Фондация „Основа-та” към Народния театър Награда за духовен принос на името на великия писател.

Ще бъде представена и част от новият спектакъл на театъра – „Народът на Вазов”.

Също така ще се проведе и концерт на симфоничния оркестър на Държавна опера – Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист – Светлин Русев, цигулка.