Историята в литературата 21-06-2021 13:21:00

Какво представлява за нея историята и фолклора, как може да бъде пресъздадено миналото в съвременното изкуство- литература и кино и каква е ситуацията с македонския въпрос в съвременна България. За това разказва писателката Бойка Асиова, чийто роман "Роден на Великден" бе представен наскоро във В. Търново.

Бойка Асиова е автор на повече от20 документални филма с историческа тематика – за братя Миладинови, за Гоце Делчев и за други борци за независима и свободна Македония. Творбите й се отличават с една нова трактовка, защото според нея историческата тема изисква съвременен поглед към фактите и събитията.

Според нея един писател няма как да отдели миналото от днешното.

В тази епоха я привличат светлите идеал и личностите, носители на тези идеали. Писателката е родена в Разлог и това определя интересът й към историческата тема в изкуството.

Според нея, колкото и малка да е България, регионите в нея доста се различават и географски, и езиково, и песенно. И тъкмо това определя и интереса й към фолклора, в частност, към българската шевица.

Още новини

Навършват се 100 години от смъртта на Иван Вазов
100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов се навършват днес.В Народния театър ще бъде връчена втората годишна наград...
Прочети още
Отбелязваме 100 години от смъртта на Иван Вазов
На 22 септември 2021 г. се навършват 100 години от смъртта на Иван Вазов."Националният литературен музей и Народният театър „Иван Вазов...
Прочети още