Фолклорен фестивал 22-07-2021 14:41:01

Общо десет ансамбъла с повече от 140 чуждестранни изпълнители и 170 български участника ще се изявят на сцените на фестивалната програма на международния фолклорен фестивал, който започва във В. Търново. Фестивалът е удостоен със статут „Фестивал на Сиоф“ и да изминалите двадесет и две години от началото му са участвали 279 ансамбъла от 155 страни от 5 континента.

Концертите ще се проведат на открито в Летния театър в парка „Марно поле“ в старата столица, като в рамките на програмата те са 8 във В. Търново и в други градове, а в Добрич ще има 5 изнесени концерта. Тази година се очакват фолклорни състави от Румъния, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Турция. Пет са българските формации, които ще ни представят на фестивала, като от фолклорен състав „Искра“ при читалище „Искра“, който е и единственият професионален състав в областа.

Ансамбълът при читалище „Искра“ е носител на голямата награда на фестивала „Златната кобилица“ преди 5 години, а детският състав „Търновче“ е една своеобразна форма на възпитание на любов към фолклора и българщината.

Тази година, поради пандемичната обстановка, няма да присъстват състави от екзотични държави, но и подалите заявки са достатъчно атрактивни и интересни.Фестивалът ще бъде открит на 25 юли, неделя, с традиционното дефиле по главната улица на града