Близо 70 автори се включват в тазгодишния Есенен салон на великотърновските художници 19-11-2021 15:20:37

Близо 70 автори се включват в тазгодишния Есенен салон на великотърновските художници. Традиционната изложба представя и обединява ежегодно в едно пространство творби на автори от различни поколения. Тя е и възможност за дебют на млади и креативни творци, които Представителството на Съюза на българските художници привлича и стимулира за участие в културния живот на града.

120 творби представят великотърновските художници в тазгодишното издание на Есенен салон. Около 80% от тях са на млади автори.

 

Мартин Митев:

Това преди всичко е възможност. Особено за младите автори, които тепърва прохождат, се нуждаят именно от това – от място, в което да кореспондират с останалите автори, място, в което да видят професионалистите как работят, как мислят. И съответно този тип форуми са изключително полезни, защото това е един обмен на мисли, обмен на идеи, обмен важен за всеки един подрастващ художник.”
 

В тазгодишния Есенен салон могат да се видят творби от различни направления – живопис, графика, скулптура и различни съвременни технологии на изобразяване.

 

Мартин Митев:

Тази година връчихме три награди от Община Велико Търново в категориите – живопис, графика и скулптура. От представителствто на СБХ даваме също награда. Опитваме се последните две години да поишим малко наградата, като стойност. Отделихме средства за две награди – за един по-млад автор и един по-утвърден.”

 

Изложбата е подредена в зали„Рафаел Михайлов“ и ще остане до 15-ти декември.