Започна масовото доброволно тестване за COVID на учители в областта 13-09-2021 14:32:49

Започна масовото доброволно тестване за COVID на учители и училищен персонал преди началото на новата учебна година. Изследването се прави с бързи тестове, осигурени от РЗИ. Изследването се извършва от медицинските специалисти в училищата. За всяка община е определен един пункт.

770 учители и още 73 непедагогически специалисти, или една трета от сферата на образованието, са пожелали да се изследват преди началото на учебната година.

 

инж. Розалия Личева, началник на РУО

Определям го като голям процент желаещи за направата на тестове, тъй като аз съм убедена, че в тази група попадат и много хора, които вече имат поставени ваксини, но всички знаем, че лицата, които са с ваксина може да са и преносители. Приемам го и като една отговорност към учениците.”

 

В Община Горна Оряховица изследването се провежда в здравния кабинет на СУ „Вичо Грънчаров”. До днес на обяд са направени около 90 теста, всички отрицателни.

 

Жанета Николаева, медицинска сестра в СУ "Вичо Грънчаров"

Извършва се бърз антигенен тест в рамките на 15-20 минути. Ако желаят изчакват от вън, за да им съобщим резултата, а информацията се подава до РЗИ. Има хора, които не са записани, тях ги дописваме в списъците.”

 

Преболедували вируса, както и такива с поставени ваксини, също изразяват желание да се тестват, разказват здравните специалисти.

 

Даниела Косева, медицинска сестра

Нагласата е 50 на 50. Има хора, които желаят, но според мен е хубаво да се извършва, за да е ясно как започваме новата учебна година.“

 

Недялка Симеонова, учител в ОУ "Св. Св Кирил и Методий"

Много колеги от училището ни пожелаха да си направят тестове, защото искаме да знаем каква среда осигуряваме на децата в началото на учебната година. Надяваме се да е безопасна и да има нормален учебен процес.”

 

Силвия днес също избра да се тества. Ваксинирана е, а на тестване се е подлагала вече няколко пъти.

 

Силвия Пейчева, ОУ "Св. Св Кирил и Методий"

За мен е важно да се тествам, защото нося отговорността, както към семейството си, така и към децата, с които работя. Това е отговорност на всеки един гражданин, смятам.”

 

Тестването във Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов ще продължи и в утрешния ден.