Художнички преобразяват ритуалната зала на родилното отеление в Горна Оряховица 03-12-2021 14:36:52

Три великотърновски художнички рисуват 3D-пано в залата за изписване на родилки и бебета в болницата в Горна Оряховица. Красивата композиция рисуват безвъзмездно, за да внесат повече радост и настроение при посрещането на новия живот.

Невена и Евгения Лефтерови, и Нина Ковачева са екип от години и творят в областта на уличното изкуство, триизмерната живопис и хиперреализма. Идеята да сътворят триизмерно пано в залата за изписване на родилки и бебета в болницата в Горна Оряховица, им споделили в разговор майки от града, които родили своите рожби в горнооряховската болница. Майките осигурили и акрилните бои, с които дамите изписват композицията.

 

Невена Лефтерова:

През годините с момичетата много сме си говорили, искахме да направим някаква благотворителност, нещо което да остане след нас. И може би тази година заради пандемията, заради цялата обстановка през последните месеци, решихме да стартираме оттук. Избрахме си родилото отделение на Горна Оряховица, защото тук се ражда новия живот.”

 

„Пътят на новата душа“ е символичното загласие, което художничките дават на творбата.

 

Евгения Лефтерова:

Самия стенопис изобразява пътечка и два щъркела, които всъщност са символ на новия живот, на дълголетие и здраве.“

 

Нина Ковачева:

Творческата дейност тече гладко. Днес трябва всичко да е завършено. Благодарим на всички в облницата в Горна Оряховица, които много ни съдействат.“

 

От началото на тази година в болницата са проплакали над 300 бебета, като до десет дни се очаква родилките със своите рожби да бъдат посрещани от щастливите татковци и роднини в залата с нова визия.

 

Невена Лефтерова:

Чувството е невероятно, а и хората на изкуството и мисля, че по-голямата част от хората, имат потребност да даряват.“

 

За трите художнички това е само начало на каузата, защото планират всяка година да избират по един или два обекта за изрисуване в болници в страната.