Стерилизатор за книги получи Общинска библиотека в Горна Оряховица 22-12-2021 16:28:28

Стерилизатор за книги получи Общинска библиотека в Горна Оряховица. Апаратът е на стойност 7 500 лв. Средствата за закупуването му са от общинския бюджет и са гласувани на сесия на Общинския съвет. На ден от там минават между 60 и 100 човека дневно.

Библиотечният стерилизатор използва ултравиолетови лампи, които неутрализират на почти 100% плесени, бактерии, прахови частици, алергени. Самата обработка варира от 30 секунди до 10 минути, в зависимост от замърсяването на книгите.

Светлана Гъркова, главен библиотекар:

Вчера получихме и сложихме на място т.нар. Машина на стерилизация на книгите. Това е един много важен апарат за работата на библиотеките, защото в книгите се задържат голям брой патогени, прах, алергени. И да получим тази машина ни дава възможност да ги дезинфекциряме.”

Стерилизаторът изключително много улеснява работата, особено сега в условията на ковид. Ако досега профилактиката на книгите е отнемала от 48 до 72 часа, то сега това се случва за минути.

Светлана Гъркова, главен библиотекар:

Почистват се на отворен прозорец след всеки читател, преди да влязат във фонда за свободен прием. Всяка книга с кърпичка, с дезинфектант и на течение.“

С машината това усилие вече не е необходимо. Въпреки въведеното изискване за зелен сертификат потока от читатели в Общинската библиотека не намалява дори и през последния месец,

Светлана Гъркова, главен библиотекар:

Горна Оряховица е град, в който много се чете и се радваме, че повечето имат такъв зелен сертификат. Колективът също е ваксиниран на 100% и затова можем да пускаме и читателите да влизат вътре.
Освен книгите от текущия книгообмен, със стерилизатора ще се дезинфекцират и изданията от всички хранилища, както и от специалния фонд, където се съхраняват най-ценните експонати.