Симулатор за машинно гласуване в Горна Оряховица 11-06-2021 10:22:45

Поставиха симулатор за машинно гласуване в Горна Оряховица. Идеята е на IT специалистът Николай Николов. Устройството дава възможност повече хора да видят на практика как протича машинното гласуване и в деня на изборите да нямат никакви затруднения в избирателната секция. 

 

Първият симулатор за машинно гласуване е поставен в заведение в центъра на Горна Оряховица. Представлява таблет със заредена интернет страница, на която всеки може да се упражни.


Николай Николов, IT специалист

По лесно е дори от работата с банкомат. Има доста възрастни хора, които нямат смарт телефон, така че е хубаво който иска да мине да се запознае. Кампанията сме започнали от публично място, което е това кафе.”


Гласуването със симулатора отнема между 4 и 10 секунди. А в самия изборен ден не би отнело повече от минута.


Николай Николов, IT специалист

Има поставени номера за партии. Има бутон за следваща страница, понеже партиите когато са много и не могат да се съберат на целия екран. Има си номера за преференциите. Също така има и квадратче „Не подкрепям никого“. Избираме си някаква партия, избираме си евентуално и някакъв номер на преференция. Даваме „преглед“. Даваме гласуване.”


Според IT специалиста в изборния ден, дори и при машинно гласуване има риск от манипулиране. 


Николай Николов, IT специалист

Софтуерно могат да се направят доста неща. Могат да се прехвърлят при финалната разпечатка. Могат да се прехвърлят гласове от всички останали партии на една конкретна партия. Това е възможно, дори и да има някакъв надзор в България нищо не е независимо.”


Според него решение на проблема може да има. Членовете на избирателните комисии могат да преброят гласовете от разпечатките в края на изборния ден и да сравнят дали има съвпадение. Това обаче ще отново ще забави работата на комисиите.

Николай вече подготвя поставянето на втори симулатор на входа на Община Горна Оряховица. Има разрешение за поставяне на такива устройства и в кметствата по населени места.

 

Още новини

До 30 септември се приемат предложения за присъждане на званието „Будител на община Горна Оряховица“
До 30 септември в Община Горна Оряховица се приемат предложения за присъждане на званието „Будител на община Горна Оряховица“. Отличието с...
Прочети още
Инициативата „Срещи в сряда“ продължава да запознава аудиторията с интересни творци
Инициативата „Срещи в сряда“ в Художествената галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица продължава да предста...
Прочети още