Щети в областта след поройния дъжд през почивните дни 28-06-2021 14:30:55

Големи щети в областта след проливния дъжд през почивните дни. Млад мъж от Златарица е починал следствие на токов удар от скъсан кабел на електрически стълб. Във Велико Търново за пореден път дъждът превърна улиците в реки. Отново десетки магазини на централната улица се наводниха. А в Горна Оряховица и Долна Оряховица обявиха частично бедствено положение.

Проливният дъжд в събота налага обявяването на частично бедствено положение и в горнооряховското село Правда. Стихията е нанесла поражения по уличната мрежа, наводнени са къщи и дворове. Приливната вълна едва не влиза в къщата на Маринка, но водата унищожава продукцията в градината.

 

Маринка Минчева

Всичко замина, тъкмо беряхме. От оранжерията до сега вадих боклуци, тя е горе-долу по жива, от онези краставици вадих боклуци и те по живи. Другите не виждам. Това е картофи, това е зелен боб – тъкмо берях, тук малко пъпеши. Оттатък чушки и домати. Всичко плува във вода и боклук.

 

Атанас живее в село Правда от 27 години. Принудил се е да купи помпа, с която да изкарва водата, която влиза в къщата и двора при всеки проливен дъжд.

 

Атанас Ботев

Кал, мръсотия. Не е за първи път. Нивата отсреща се пълни отгоре чак зад къщата и става вода до ей тук. Идва се и всички работи се правят след дъжда, но никой не е дошъл по време на водата. Последният дъжд ето до къде беше водата, то се вижда. Вътре – пълно с кал, мизерии. Всичко е вадено благодарение на неговите приятели до 3 часа – вадят вода, изхвърлят, чистят.”

 

В селото са наводнени над 20 мази.По инфраструктурата щетите са сравнително по-малки.

 

Венета Василева, кмет на село Правда

Проблемът е много сериозен. Водата която се спусна горе от нивите беше като количество огромно и при нас може би повече от 30-40 метра приливна вълна се пусна от нивите, която просто помете двете отсечки. Слава Богу, че нямаме пострадали хора.”

 

Основният проблем за Правда е дошъл от непочистен канал. Основно чистен е преди 5 години.

 

 

Венета Василева, кмет на село Правда

Каналът е собственост на „Напоителни системи“ Плевен и се получава разминаване чия собственост е и кой трябва да го поддържа. В момента имаме обещание, че ще бъде отново почистен, защото е много важен. Той е 3 метра дълбок и дължина два километра.

Днес Комисия от Община Горна Оряховица обикаля най-засегнатите участъци, предстои изготвянето на протокол. Кметът увери, че има обещание за възстановяване на уличните щети, дали обаче засегнатите къщи ще получат обезщетение все още не е ясно.

Още новини

До 30 септември се приемат предложения за присъждане на званието „Будител на община Горна Оряховица“
До 30 септември в Община Горна Оряховица се приемат предложения за присъждане на званието „Будител на община Горна Оряховица“. Отличието с...
Прочети още
Инициативата „Срещи в сряда“ продължава да запознава аудиторията с интересни творци
Инициативата „Срещи в сряда“ в Художествената галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица продължава да предста...
Прочети още