Разкрития подкрепят хипотезата за куманско присъствие на крепостта Ряховец 06-10-2021 14:03:29

Нови разкрития подкрепят хипотезата за куманско присъствие на крепостта Ряховец. Южното подградие се оказва най-интересно тази година. Резултатите до момента подкрепят хипотезата на археолозите за куманско присъствие – номадски етнос, който е обитавал крепостта, коментира археологът Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей, който е ръководител на екипа. За седма поредна година археологически екип проучва мястото, като се работи в няколко участъка - западната порта, вътрешната част на крепостта, главната порта и южното подградие.
През лятото археолозите проучваха сметището, намиращо се на 500 м от крепостта, където откриха некропол, свързан с номадския етнос. Погребенията не са по християнски обред и в същото време са 13 в. Аналогичен случай има тази година на южното подградие на крепостта, където екипът открива яма, в която е погребан индивид в нехарактерна за християнството поза - хокер или ембрионална поза.

Илиян Петракиев, археолог

Най-интересното е с няколко монетни колективни находки – имаме 8 монети зад таза, две монети при ръцете и две монети при краката, както и две монети в горния насип на самия гроб. Има и средновековна керамика около самия скелет. Интересното е , че положението на скелетът е в ембрионална поза, това е позата, в която човек се ражда. Другото интересно нещо е, че главата е на северозапад, а краката на югоизток.”

Археолозите свързват откритието с хипотезата им за куманско присъствие – номадски етнос, който е обитавал крепостта.

Илиян Петракиев, археолог

Монетите категорично доказват, че гробната яма е изкопана и скелетът е положен в първата половина на 13-ти век.”

От няколко години екипът копае ров от Елинистическата епоха. Тази година той e разкрит почти на 100%.

Илиян Петракиев, археолог

Има доста интересни материали, отново имитационни монети на Одесос, анипиграфни амформи печати. Това са амфорни печати, които имитират гръцките амфорни печати. Тоест тук местното население освен, че е имитирало монетите на Одесос, на Варна, е имитирало и гръцките търговски амфори.

Разкопките на крепостта Ряховец са планирани до 20-ти октомври в зависимост от времето. После екипът ще продължи с музейната работа и след това по традиция ще се организира изложба, която ще включва откритите находки.