Любители на астрономията се събраха пред музей "Възраждане и Учредително събрание“, за да научат повече за Космоса 23-06-2021 15:18:08

Десетки любители на астрономията се събраха пред музей "Възраждане и Учредително събрание" за да споделят и научат повече за Космоса и всичко свързано с него. Културно-образователното събитие е по повод настъпването на астрономическото лято и отбелязване на традиционния народен празник Еньовден.

Работилници, свързани с небесните тела, с космическите апарати и с най-емблематичните мисии на Европейската космическа агенция, както и астрономическа постерна изложба посрещнаха малки и големи на открито.

д-р Илия Вълев, РИМ

Космосът е една много интересна тема и много важна за нас като хора, живеещи тук на планетата Земя. Космическото пространство не е изследвано все още, много има какво се научи от него, така че младите бъдещи изследователи на Космоса ще се запленят.

С голям ентусиазъм и любопитство се включиха ученици от няколко учебни заведения във Велико Търново.

Пламена Василева, учител в ПХГ "Св.св.Кирил и Методий"

Интересни са им въпросите за времето и пространството. Интересни са им теориите за черните дупки, тъмната материя, които всъщност ние се опитваме да разглеждаме и в нашите допълнителни часове.”

Любителите на астрономията се запознаха с характеристиките на геоида – действителната форма на Земята.

Яна Георгиева, уредник в Регионален природо-научен музей – Пловдив

Това е повърхността на един идеален океан без приливите и отливите, образуван само от гравитацията. Всъщност това е действителната форма на Земята, която не е абсолютно кълбо, има си съответно височини, низини.”

Всички имаха възможност да „претеглят“ своята тежест на всяка планета от нашата Слънчева система.

Светлозара Казанджиева, Регионален природо-научен музей – Пловдив

На Венера сме най-леки, а на Меркурий сме най-тежки. Затова повечето дами предпочитат да се теглят на Венера, защото там 5 кг винаги ги сваляме от раз.“

Велико Търново е третия град в страната, в който се провежда събитието. Планира се да се състои в общо 10 града.

Още новини

Инициативата „Срещи в сряда“ продължава да запознава аудиторията с интересни творци
Инициативата „Срещи в сряда“ в Художествената галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица продължава да предста...
Прочети още
До 30 септември се приемат предложения за присъждане на званието „Будител на община Горна Оряховица“
До 30 септември в Община Горна Оряховица се приемат предложения за присъждане на званието „Будител на община Горна Оряховица“. Отличието с...
Прочети още