Инициативата „Срещи в сряда“ продължава да запознава аудиторията с интересни творци 20-09-2021 15:01:16

Инициативата „Срещи в сряда“ в Художествената галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица продължава да представя още интересни и вълнуващи имена. Тя стартира по време на пандемията с цел да доближи изкуството до публиката. Сега в Галерията не се подреждат изложби, заради противоепидемичните мерки.

„Срещи в сряда“ се явява като продължение на предходната рубрика, организирана от Галерията, „Дами канят“, която беше инициирана малко преди пандемичния период. Тя представи 43 имена на авторки.

д-р Деница Иванова-Александрова, уредник на Галерията

Именно тази рубрика „Дами канят“ и представянето на тези авторки даде началото на едно желание в нас да продължим традицията на виртуалното представяне на автори и след въпросните 43 имена по един логичен начин продължихме с представянето на още автори.”

Виртуалните изложби се провеждат всяка седмица в сряда. От една страна чрез тях изкуството и биографията на творците достига по-лесно до хората, от друга творците получават място за изява.

Срещаме много положителни реакции от страна на публиката. Всеки иска да намери своето място, а и в това време мисля, че е един подходящ вариант тези виртуални мини изложби да се случват и да продължават да се случват.”

Имената станали част от тези срещи са много, сред тях са както утвърдени български имена, така и имена на творци в чужбина – Янко Янков, Пепа Хаджитодорова, Ана Йорданова, Михаела Георгиева, Кирил Иринчев и много други. Следващата среща е планирана с известен керамик - Валентин Димитров.

Искрено се надявам от ноември да може да стартира отново програмата ни, така както сме я определили по културен календар, с влизането на Ана Тихонова- Йорданова, със Зимния салон, с послрещането на автори от „Го-Арт“.

До октомври галерията е отворена само за публика, но не и откриване на официални събития.