Г. Оряховица вече може да кандидатства за финансиране за подобряване на атмосферния въздух 05-07-2021 14:41:52

Община Горна Оряховица вече е включена в списъка от общини, които ще могат да кандидатстват за финансиране по Оперативна програма "Околна среда" за смяна на отоплителните уреди, с цел подобряване качеството на въздуха. Това се посочва в окончателното решение на Върховния административен съд. Казусът започва през декември 2018. Тогава Община Горна Оряховица обжалва решението на управляващия орган и методиката и формулата, която даваше възможност 7-ти общини да бъдат преки бенефициенти.

Според решението на Върховния административен съд се задължава управляващият орган да вземе конкретни действия за включването на Горна Оряховица като пряк бенефициент по Оперативната програма.

Направихме една среща миналата седмица с МОСВ, с което ще направят последствия. През юли месец имат Комитет по наблюдения, където на базата на това решение ще включат и Община Горна Оряховица, като пряк бенефициент. Средствата, за да не проваляме програмата,

ще се намери финансов ресурс от резерва на ОП, с което ще финансират и Община Горна Оряховица.

Община Горна Оряховица вече може да получи 7 милиона лева, с които да бъдат подменени печките на между 3 000 и 4 000 домакинства.

Може би една трета от тези домакинства. Затова ние трябва да направим правилния подбор и правилните критерии, които да могат да кандидатстват. Тепърва самата методология и дейности, ще държим обществото на Горна Оряховица в конкретните сегменти.”

Оттук нататък след получаване на покана Община Горна Оряховица като бенефициент ще разработи проекта с конкретни параметри. Ако се стигне до реализирането на проекта от 3 000 до 4 000 домакинствата в пилотната фаза в периметъра на зоната на станцията за измерване на качеството на въздуха и в централната градска част, ще могат да се възползват от мерките.

Още новини

Инициативата „Срещи в сряда“ продължава да запознава аудиторията с интересни творци
Инициативата „Срещи в сряда“ в Художествената галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица продължава да предста...
Прочети още
До 30 септември се приемат предложения за присъждане на званието „Будител на община Горна Оряховица“
До 30 септември в Община Горна Оряховица се приемат предложения за присъждане на званието „Будител на община Горна Оряховица“. Отличието с...
Прочети още