Вкусни гозби и рецепти показаха местните на Празника на първомайския разсол 11-06-2021 10:38:17

След година прекъсване празникът на разсола в село Първомайци отново събра местни готвачи, които показаха кулинарни умения. Освен домакините от селото, се включиха и гости от Правда и Стрелец. Кулинарният празник премина на фона на изпълненията на местни и гостуващи самодейци. 

Разсолът е традиционно ястие, с което се посрещат борджиите в Първомайци. Готви се почти във всяка къща за сбора на селото, който се чества на Спасовден. 


Ясен Янков, кмет на село Първомайци

Винаги предходната седмица преди празника организираме този празник на първомайския разсол, за да може местни готвачки самодейци, които не са професионалисти да покажат своите умения в готвенето на този вид манджа.”


Традиционния разсол се приготвя от агнешко месо. През годините местните кулинарки успяват да пазят и предават старите бабини рецепти за първомайския разсол.


Янка Дрънкаева

Традиционната рецепта – най-напред се заваряват порцийките и се припенва. Изважда се в тавичката и от бульона, където е вряло месцето, се приготвя – слага се червен пипер, олио, брашно и домати. Слага се да се пече. Като се извади и слагаме магoаноз.”


Празникът не минава и без агнешкото дробине. То по традиция се поднася с разсола.


Николина Костова

Трябва да имаме агнешко дробине, трябва да се подготви предварително. Всяко нещо се вари отделно за себе си. След като ги извадим, ги нарязваме на дребно, всяко поотделно. Прави се със зелен лук, много мазнинка, за да стане вкусен. “


Освен първомайски разсол, гостите на празника имаха възможността да опитат и различни видове погачи, баници. Специален битов кът бяха подредили от местното Сдружение „Родолюбци”. 


Милко Марков, координатор на Сдружение „Родолюбци“ 

Много хора са дали свои изработки, които предлагаме и всичко това остава за сдружението. Издадохме и 8 броя вестник, но поради липса на средства в момента сме спрели да издаваме. Това са произведения на хората от Първомайци.“ 


Кулинарният празник премина на фона на изпълненията на местни и гостуващи самодейци.

 

Още новини

Църковен празник
Деня на Свети Дух празнуваха днес миряните от с. Велчево, общ. В. Търново.Това е един от най-значимите църковни празници у нас , който с...
Прочети още