Ръст на случаите на домашно насилие по време на пандемията 25-11-2021 14:37:00

Случаите на домашно насилие по време на пандемия растат стремглаво, показват статистиките. Все по чести стават и случаите, в които насилието над жени завършва с фатален край. Как си го обясняват това специалистите и какво съветват, вижте.

Дългогодишната практика на клиничния психолог и психотерапевт Адриан Аврамов показва, че една голяма част от семействата не се познават помежду си. Сега на седмица среща между два и три случая с насилие, основно към жени. Или това най-често е модела на насилник-жертва-преследвач.

 

Адриан Аврамов, клиничен психолог и психотерапевт:

Оказа се, че семейната структура не функционира адекватно и партньорите не се познават. При тази изолация, която преминахме всички, си проличаха различията в характерово естество и има ескалация на този тип взаимоотношения. И съответно на този вид насилие.”
 

Разрушителни са процесите, особено ако в семейството има деца, защото те са потърпевши, коментира психологът. Следствие на това започват девиантни поведения, промяна в успеха в училище, автоагресия, агресия към околните.

 

Адриан Аврамов, клиничен психолог и психотерапевт:

Структурата и типът на личността, който насилва обикновено е т.нар нарцистично личностнова структура или както е прието в обществото психопатна структура. За тези проблеми в семействата, много често когато работя с жертви на насилник, се оказва че търпят това насилие и манипулация с години наред. Тъй като този манипулативен подход е част от тази структура – психопатната и нарцистичната и жертвите не осъзнават, че този типаж – на съпруг или партньор, не е спасител, а всъщност е насилник.”

 

Според психологът все още обществото възприема насилието само като физически акт, но всъщност по-токсично е емоционалто насилие, тъй като то често продължава с години. Съветът на специалистът е когато има инцикации за някакъв вид насилие, да не се отлага, а да се потърси съдействие възможно най-бързо.