Обединени в развитието на село Ветринци 17-12-2021 14:54:56

Коледен базар в подскрепа на библиотеката в читалището организират за втора поредна година във великотърновското село Ветринци. Включват се както по-възрастни жени, така и подрастващите в селото. Това не е първата кауза на местните в подкрепа на развитието на селото.

За втори пореден път жителите на Ветринци се обединяват в общата кауза в подкрепа на библииотеката. Инициативата се провежда онлайн. Изработените изделия са качени с кратко описание в страницата на Ветринци. Със събраните средства ще се закупят шкафове, рафтове и необходими за интериора на ремонтираната библиотека неща.

 

Силвия Терзиева, секретар на читалището:

Тази година решихме, че със събраните средства искаме до вложим в библотеката, която тази година изключително много развиваме. Искаме да я направим уютно и привлекателно място за всички в селото. Имаме план да закупим нов рафт за книги и да разширим библиотечния фонд и с чуждоезикова литература, тъй като в селото имаме и много чужденци.”

 

Обединени около идеята в базара се включват и малки и големи. Едни с творения, други с дарения.

 

Надежда Маркова, кметски наместник:

Хората тук са мотивирани с оглед на това, че животът тук е спокоен и искаме това нещо да продължи. Появиха се много дечица, което е чудесно предвид факта, ме има много населени места, които изчезват. Тук има разцвет и подем.”

 

През последните две години в село Ветринци броят на жителите нараства. Постоянното население е от 100 човека, но в същото време настоящия адрес на местното население е доста по-голям и продължава да се увеличава. Селото е привлекателно и за чужденци.

 

Надежда Маркова, кметски наместник:

Интересът е изключително голям. Последното семейство, което закупи имот, това се случи през септември, са българка с партньор ранцузин. Цзакупиха стара къща, която ще ремонтират и идват тук.”

 

Изделията от благотворителната инициатива са изложени в читалището, но могат да бъдат намерени и в страницата във фейсбук.