Демонстративно пробно гласуване и в село Шемшево 10-11-2021 14:55:27

Демонстративно пробно гласуване в областта продължава. Днес машина беше поставена и във великотърновското село Шемшево. Всеки избирател имаше възможност да упражни право на вот с устройството, като технически сътрудник разясняваше на избирателите как става гласуването. Какви са настроенията на местните, дни преди вота в неделя, вижте в репортажа.

Не толкова трудно се оказа гласуването с машина и за жителите на село Шемшево. Още с поставянето на устройството, десетки жители от селото изявиха желание да пробват, за да са сигурни, че ще се правят в изборния ден.

 

Иванка:

Аз се страхувах, обаче разбрах, че не е толкова страшно и сложно и ще мога да гласувам.”

 

Кирил Ангелски, кмет на село Шемшево:

Това е положително, като решение, че е извадена машина, да се покаже на хората, да направят тренировки. Аз самият също направих такава. Притесняват се някои хора. Усещам у тях, че повечето искат да гласуват на бюлетина, но справят се.“

 

Мария:

По-лесно ще ми бъде с хартиената бюлетина, но науката и техниката напредват и трябва да ги уважаваме и да ги използваме за наше улеснение, и за наше добро.”

 

Очакванията на хората в селото, от изборите в неделя, са за стабилно правителство и по-добър живот занапред.

 

Никола:

Дано да се оправим, този батак да се оправи. Това очаквам, да няма батак.”

 

Иванка:

За някакъв по-добър живот към младите хора, защото е много трудно с малки деца, ходят на градини, боледуват и няма кой да им помогне.“

 

Мария:

Изненадвам се от поведението на всики поколения. Такова разединение и такава неразбория и в политиката и в управлението. Аз съм израснала през три периода -и царско време и социализъм и демокрация. Други бяхо отношенията между хората. Очаквам политиците да се вразумят, да вземат правилно решение, да направят правителство.”

 

На изборите през юли повече от 60% от хората в селото са упражнили право на глас. Броят на местните е близо 550.

 

Кирил Ангелски, кмет на село Шемшево:

Хората очакват наистина да се нормализират нещата държавата, затова са се мобилизирали. Лошото е, че имаме болни и под карантина. Правим опити да се включи подвижен екип, за да гласуват и дано са регистрирани онлайн. Работя по този въпрос.”

 

На изборите през май всички гласували в селото са се справили с машината.